Dobrodošel gost!

Navodila


UPORABA FILE.SI

Uporaba portala file.si ni prav nič težka. Vsem uporabnikom omogoča brezplačno uporabo in nalaganje datotek, vse od slik, glasbe, videov, dokumentov itd. Za nalaganje datotek se ni potrebno registrirati, je pa res, da imajo registrirani uporabniki možnost uporabe dodatnih funkcij, ki jih ponuja portal file.si. Registracija je seveda brezplačna in popolnoma neobvezujoča.


Javni uporabiki

Javni uporabniki lahko že takoj na prvi strani izberejo datoteke, ki jih želijo naložiti (po želji lahko dodajo tudi opis datotek, ki jo bodo naložili in svoje ime) in s klikom na Naloži prenesejo datoteke na stran.


NALAGANJE DATOTEKE PREKO JAVNEGA NALAGANJA

Datoteko naložite tako, da kliknete na »Izberi datoteke«, kjer izberete datoteke, ki jih želite naložiti. Dovolj bo že dvojni klik na želeno datoteko. V primeru, da želite naložiti več datotek, preprosto označite več datotek. Določiti morate tudi, ali želite datoteke prikazati v javni galeriji, tako, da označite ali odznačite okvirček ob besedilu Javno prikaži datoteko. Po želji lahko vnesete tudi svoje ime ter opis datoteke in kliknete Naloži. Prikazala se vam bo stran z rezultati nalaganja, preko katere lahko pregledate in uredite naložene datoteke. Za dostop do javno naložene datoteke ste uporabniki odgovorni sami, kar pomeni, da morate shraniti povezavo do urejanja in pogleda naloženih datotek. Po tem, ko boste zapustili stran z rezultati nalaganja, ta ne bo prikazana nikjer drugje na strani. Do datotek,ki jih niste označili kot javne in ste jih naložili preko javnega nalaganja, ni mogoče dostopati brez povezave.

JAVNA GALERIJA

Na prvi strani portala se nahaja tudi dostop do javne galerije slik in dokumentov, ki jih uporabniki označijo kot javne. To ne pomeni, da so tu prikazane slike in dokumenti, ki so naloženi preko javnega nalaganja, temveč le tisti, ki jih uporabniki označijo kot javne. Javna galerija je primerna za preganjanje prostega časa, saj boste v njej pogosto lahko zasledili zabavne in zanimive datoteke.


OBVESTILA IN VPRAŠALNIKI

Na strani boste v desnem kotu menijske vrstice našli obvestila in vprašalnike. V obvestila sodijo vse novosti portala file.si. Na stran se neprestano dodajajo nove funkcijonalnosti, ki vam omogočajo še več možnosti pri sami uporabi, vse te novosti pa se nahajajo pod obvestili. Vprašalniki so namenjeni predvsem za zabavo, občasno pa tudi za pridobivanje podatkov. Občasno nas bo torej zanimalo česa si uporabniki želite in kakšno je vaše osebno mnenje o določeni zadevi.


REGISTRACIJA

Registracija uporabnika je čisto preprosta in se skoraj nič razlikuje od registracije na drugih spletnih portalih. V meniju izberete »Registriraj se« in izpolnite obrazec za registracijo, kjer vpišete uporabniško ime, geslo, email naslov in nastavite uporabniške nastavitve. Pri uporabniških nastavitvah nastavite:

 • ali želite drugim uporabnikom prikazati svoj email
 • naslov ali dovolite, da vam pošiljajo zasebna sporočila.

Izpolniti boste morali tudi varnostno kodo, ki preprečuje nezaželene (spam) uporabnike in podobno. Besedi vpišete ločeni s presledkom. V primeru, da besed ne boste zmogli prebrati kliknite na dvojno puščico poleg polja kjer vpišete besedi in pojavili se bosta dve novi.

Takoj, ko potrdite registracijo se vam bo odprlo sistemsko sporočilo, ki vam pove, da ste bili uspešno registrirani, vendar pa morate najprej potrditi svoj uporabniški račun. To storite tako, da se prijavite v svoj email račun in kliknete povezavo v email sporočilu, ki ga boste prejeli. Klik na to povezavo vas bo preusmeril nazaj na sistemsko sporočilo in takoj boste lahko pričeli uporabljati svoj uporabniški račun.


PRIJAVA

Prijava v uporabniški račun je enostavna in preprosta. Vnesti morate le podatke za prijavo in sicer uporabniško ime ter geslo. Vaš računalnik si lahko zapomni podatke za prijavo (označiti morate Zapomni si moje podatke za prijavo.) tako, da boste vsakič, ko boste prišli na stran file.si samodejno vpisani v svoj uporabniški račun.


REGISTRIRANI UPORABNIKI

Domača stran je enaka tako pri javnih, kot pri registriranih uporabnikih. Ostale prednosti registriranih uporabnikov se prikažejo v naslednjih vrsticah menija. Registriran uporabnik ima pogled nad ostalimi uporabniki, upravlja lahko s svojimi datotekami, datoteke lahko nalaga v različne mape, ima nadzor nad podatki svojega uporabniškega računa, lahko pošilja sporočila drugim uporabnikom in si lahko doda kontakte s katerimi želi deliti svoje datoteke.


POGOJI UPORABE IN POLITIKA ZASEBNOSTI

V desnem spodnjem kotu strani boste našli tudi pogoje uporabe in politiko zasebnosti, ki ju lahko preberete s klikom na želeno povezavo.


PODROBNEJE ČEZ MENI


DOMAČA STRAN

Na domači strani je možno javno nalaganje datotek (za uporabo javnega nalaganja ni potrebna registracija). Nalaganje preko prve strani lahko uporabijo tako registrirani uporabniki kot obiskovalci strani.

Datoteko izberete, označite ali jo želite prikazati javno ali ne, po želji dodate tudi ime in opis, nato pa datoteko naložite. Na desni strani se nahaja statistika vseh zasebno naloženih datotek ter pet zadnjih registriranih uporabnikov. V spodnjem desnem delu strani se nahaja statistika javno naloženih datotek (zasebnih, skritih in javnih), ter dostop do javne galerije. Klik na Preglej vse, vas ponese na stran javno dodanih datotek, kjer si lahko ogledate slike in datoteke, ki so jih uporabniki naložili v javno galerijo file.si.


UPORABNIKI

Na strani »uporabniki« si lahko ogledate seznam registriranih uporabnikov. Morda boste med njimi našli koga, ki ga poznate in boste z njim lahko delili svoje datoteke. Na seznamu uporabnikov lahko vidite njihovo uporabniško ime, če so omogočili boste videli tudi njihov email naslov, pogledate njegove datoteke ali pa jim pošljete zasebno sporočilo. Vidite lahko tudi, kdaj se je uporabnik pridružil naši skupnosti ter koliko uporabnikov je že pridruženih. S klikom na uporabniško ime si lahko natančneje ogledate kdaj je bil uporabnik včlanjen, kdaj se je nazadnje prijavil v uporabniški račun, pogledate ali uporabnik deli svoje datoteke, mu pošljete sporočilo ali ga dodate na svoj seznam kontaktov.

Uporabniki, ki imajo na seznamu temno označen gumb »Poglej«, so uporabniki, ki imajo javne mape, kar pomeni, da vam dovolijo ogled njihovih datotek. Ob kliku na Poglej, se vam odpre stran, kjer najdete mapo uporabnika in si pogledate njegove datoteke, lahko pa jih tudi komentirate. Temneje obarvana ikona ZS pomeni, da uporabniku lahko pošljete zasebno sporočilo. Izpolniti morate le zadevo in sporočilo, nato pa kliknete na Pošlji in uporabnik bo takoj prejel vaše sporočilo. Stran z uporabniki lahko tudi prefiltrirate. To pomeni, da lahko nad seznamom kliknete na Prikaži le uporabnike z mapami v skupni rabi ali pa v iskalniku poiščete uporabnika. Ogledali si boste lahko vse uporabnike, ki imajo svoje slike in datoteke v skupni rabi, si jih ogledali in pokomentirali.


USTVARJANJE MAPE

Takoj na vrhu strani imate na levi strani možnost ustvarjanja nove mape. Preprosto kliknete na Novo in odprla se vam bo stran na kateri lahko ustvarite mapo. Mapo poimenujete in po želji dodate tudi opis. Mapi morate nastaviti nastavitve in dovoljenja dostopa. Nastavitve mape določajo, ali bodo v mapi le slike ali tudi drugi dokumenti. Mapa s slikami označuje celotno mapo kot album. V to mapo lahko nalagate in premaknete le slike (JPEG, PNG in GIF). V primeru, da boste te slike želeli deliti s prijatelji je priporočljivo, da nastavite mapo kot javno ali skrito. V takšni mapi si je slike mogoče ogledati kot prezentacijo.

Po tem, ko izpolnite vse podatke le še kliknete Ustvari novo mapo in ustvarjena mapa se bo pojavila na vašem seznamu map. Tako boste hitro našli želene podatke po tem, ko boste že naložili več datotek in jih razvrstili v mape, ki so razporejene na levi strani. Pod vašimi mapami se nahaja statistika, ki vam prikazuje koliko še imate prostora za nalaganje datotek in koliko pasovne širine ste porabili. Registrirani uporabniki imate na voljo 10GBprostora na disku in 30 GB pasovne širine.

Stran Moje datoteke vam prikazuje osnovno mapo Moji dokumenti in datoteke, ki ste jih vanjo naložili. Na levi strani se vam bodo prikazale mape, ste jih ustvarili. Za ogled mape, kliknete na ime želene mape na levi.


Urejanje mape

Za urejanje mape kliknite na uredi, kjer lahko spremenite ime mape, ji dodate opis in nastavite dovoljenjadostopa.


Urejanje dostopa do mape

Izberete ali želite datoteke v tej mapi prikazati javno, skrito ali pa jih uporabljati le zasebno: zasebno, vse datoteke bodo prikazane le vam ali vašim prijateljem, sorodnikom, skrito, kjer so datoteke prikazane vsem,ki poznajo povezavo (tudi na forumih) javno, kjer so prikazane vsem, tudi v javni galeriji file.si.

Dovoljenja dostopa vsake mape lahko hitro spremenite tako, da kliknete ikono pred imenom mape (npr, pred Moji dokumenti). Rumena mapa označi mapo kot javno, modra kot skrito, siva pa kot zasebno.


Urejanje dostopa do mape Nastavitev mape s slikami

V urejanju mape lahko nastavite tudi ali želite, da je mapa, ki jo urejate mapa s slikami. Mapa slikami označuje celotno mapo kot album. V to mapo lahko nalagate in premaknete le slike (JPEG, PNG in GIF). V primeru, da boste te slike želeli deliti s prijatelji je priporočljivo, da nastavite mapo kot javno ali skrito. V takšni mapi si je slike mogoče ogledati kot prezentacijo.Ko končate z urejanjem preprosto kliknete na Shrani spremembe in mapa je urejena.

MOJE DATOTEKE

Stran Moje datoteke je namenjena predvsem pregledu in urejanju naloženih datotek in ustvarjenih map. Datoteke, ki jih naložite, ko ste registrirani lahko naložite v različne mape, ki jih ustvarite. Vsak uporabnik ima osnovno mapo imenovano Moji dokumenti,v katero se nalagajo datoteke, če ne izberete nobene druge mape. Seveda pa lahko ustvarite več map (npr. glasba, dokumenti za šolo/fax, slike, smešni filmčki, zasebno itd.).

Mape, ki jih ustvarite lahko nastavite kot javno, zasebno ali skrito. Če želite,da datoteke niso prikazane na spletni galeriji file.si, pa jo še vedno želite prikazovati drugim (na primer na forumu, si nastavite pravice datotek na skrito. To storite tako, da v meniju izberete Moje datoteke in izberete gumb Uredi (zraven Moji dokumenti). Prikazala se vam bo stran, kjer preprosto izberete, kako želite prikazovati naložene datoteke:

 • zasebno, vse datoteke bodo prikazane le vam ali vašim prijateljem
 • skrito, kjer so datoteke prikazane vsem, ki poznajo povezavo (tudi na forumih)
 • javno, kjer so prikazane vsem, tudi v javni galeriji file.si.

Seznam lahko uredite po tipu naloženih datotek, imenu, velikosti, datumu ali ogledih. Klik na tip bovse vaše datoteke razporedil skupaj glede na tip datoteke (na primer slike skupaj, word dokumente skupaj), z dvojnim klikomlahko zamenjate katere datoteke so prikazane najprej. Klik na ime razvrsti datoteke po abecednem vrstnem redu (od a proti ž, dvojni klik zamenja vrstni red). Klik na velikost, vam bo datoteke razvrstil glede na velikost (dvojni klik zamenja), klik na datum jih razporedi glede na datum nalaganja (od starejših proti mlajših, dvojni klik zamenja), klik na ogledi pa vam datoteke razvrsti glede na število ogledov (od najmanjkrat gledanih do najbolj, dvojni klik zamenja vrstni red).


Seznam datotek v mapi

Glavni del strani »Moje datoteke« je seznam z datotekami, ki ste jih naložili v mapo. Do teh datotek dostopate z dvojnim klikom. Seznam prikazuje (od leve proti desni):

 • ime datoteke,
 • število ogledov datoteke,
 • velikost datoteke,
 • kdaj je bila datoteka naložena,
 • sličica za preimenovanje datoteke,
 • sličica za urejanje nastavitve datoteke
 • okenca, ki omogočajo upravljanje z datotekami (izbris, premik v drugo mapo, njihove povezave).

Seznam lahko uredite po tipu naloženih datotek, imenu, velikosti, datumu ali ogledih. Klik na tip bovse vaše datoteke razporedil skupaj glede na tip datoteke (na primer slike skupaj, word dokumente skupaj), z dvojnim klikom pa lahko zamenjate katere datoteke so prikazane najprej. Klik na ime razvrsti datoteke po abecednem vrstnem redu (od a proti ž, dvojni klik zamenja vrstni red). Klik na velikost, vam bo datoteke razvrstil glede na velikost (dvojni klik zamenja), klik na datum jih razporedi glede na datum nalaganja (od starejših proti mlajših, dvojni klik zamenja), klik na ogledi pa vam datoteke razvrsti glede na število ogledov (od najmanjkrat gledanih do najbolj, dvojni klik zamenja vrstni red).


Upravljanje z datotekami

Datoteke, s katerimi želite upravljati, lahko označite ročno, za pomočso vam nad seznamom omogočene samodejne izbire: vse, nič,slike in obrni izbor. Klik na »Izberi vse« bo označil vse datoteke v mapi, klik na »nič« bo odkljukal vsa okenca, klik na »slike« bo označil vse slike, klik na »zamenjaj izbor«, pa bo označil vse datoteke razen slik.

Z datotekami, ki jih označite lahko nato upravljate tako, da v padajočem meniju izberete dejanje. Od izbranih datotek lahko pridobite povezave, ki se vam izpišejo v skupnem oknu. To vam prihrani čas saj vam ni potrebno pridobivati povezave vsake datoteke posebej. Datoteke, ki jih označite lahko tudi premaknete v druge mape. Na primer, če ste najprej vse datoteke nalagali v mapo Moji dokumenti in ste nato kasneje naredili mape slike, glasba, filmčki, lahko označite samo slike in jih premaknete v mapo slike. Da boste imeli boljši pregled nad datotekami vam priporočamo, da datoteke, ki jih naložite preimenujete (v primeru, da niso pravilno poimenovane).


Nastavitve datoteke

Nastavitve datoteke vam omogočajo povezave do datoteke (za direkten prenos in vse povezave za forum), omogočajo vam spremembo imena datoteke in opis, prikazuje pa vam tudi podatke, kot so tip datoteke, datum nalaganja datoteke, datum kdaj ste nazadnje dostopali do datoteke, velikost datoteke in kolikokrat je bila datoteka pogledana.


Dodajanje mape v skupno rabo

Mape, ki jih pri dovoljenju prikaza nastavite dostopne za prijatelje ali sorodnike imate z njimi v skupnirabi. Na levi strani pod statistiko lahko kliknete na Dodaj datoteke v skupno rabo. Odprlo se vam bo okno, ki vam ponudi povezavo, ki jo nato pošljete komur želite, s klikom na OK pa bodo mape dodane v skupno rabo, kar pomeni, da jo bodo videli vaši kontakti (prijatelji ali sorodniki).


Prikaz map s slikami

Pri urejanju map si lahko nastavite prikazovanje map s slikami. Vse datoteke, ki jih nalagate v mape bodo nato prikazane v pomanjšani sličici. Nad pomanjšano sličico se nahaja okvirček, ki ga označite, ko želite upravljati z datotekami, zraven pa je navedeno število ogledov datotek. Pod sličico je prikazano ime datoteke in njena končnica (končnica označuje tip datoteke). Takšen pogled vam omogoča lažje pregledovanje in listanje po datotekah. Pogled preprosto zamenjate tako, da nad seznamom slik kliknete na podrobnosti in ponovno vam bo prikazan seznam le z imeni datotek.


Pogled prezentacije

Kadar imate način pogleda nastavljen kot prikaz mape s slikami se vam na levi strani pojavi povezava za pregled slik kot prezentacije. Klik na to povezavo vam odpre diaprojekcijo slik,ki bodo samodejno predvajale. Prezentacijo lahko zaustavite s klikom na pavzo ali listate po njej z gumbi naprej in nazaj. Na desni strani diaproekcije se vam izpiše ime datoteke in povezava Poglej sliko, ki vam odpre sliko v novem oknu (izven diaproekcije).


NALAGANJE DATOTEKE

Datoteke lahko na strani Naloži nalagate po podobnem postopku kot na domači strani. Prednost nalaganja registriranih uporabnikov se kaže v tem, da lahko datoteke nalagajo v različne (ustvarjene) mape. Na levi strani so prikazane možnosti nalaganja pod katerimi v padajočem meniju izberete mapo v katero želite datoteke naložiti.

Nalaganje torej poteka po enakem postopku. Datoteko naložite s klikom na Izberi datoteke, kjer izberete želeno datoteko z dvojnim klikom. V primeru, da želite naložiti več datotek, preprosto izberite več datotek. Registriranim uporabnikom je omogočeno nalaganje razširitev zip datotek. To pomeni, da lahko večjo količino datotek na svojem arhiviramo (zazipamo) in jo naložimo v izbrano mapo.

Dobra funkcija je razširitev zip datoteke, ki jo označite na levi strani. V primeru, da označite Razširi zip datoteko vam bo sistem za nalaganje vse datoteke v vaši zip datoteki odprl in vsako posebej naložil v mapo. Sistem vas bo samodejno opozoril, da označite okence, če želite datoteke razširiti.


Prikaz nalaganja

Za uporabnike so prikaz in rezultati nalaganja verjetno najpomembnejši. Ko datoteko naložite se vam prikažejo »Vse povezave« torej direktna povezava za -forum kodo, HTML kodo in samo direktna povezava ter vse povezave za -forum kodo, HTML format in pa Oblika Forum kode: majhne črke ali velike črke. V okencu se vam izpiše url povezava do slike vcelotni velikosti oz direktno do datoteke

V primeru, da ste hkrati naložili več datotek, se vam odpre stran s povezavami. V prvem polju se nahaja povezava do mape, pod njo pa lahko izberete način prikaza naloženih datotek. Pogledate jih lahko v galeriji, pridobite pa lahko vse povezave, od direktne povezave do forum kode prvotne ali pomanjšane velkosti, pa do HTML kode.

Direktne povezave

Forum koda je namenjena prikazu slik na forumih. Povezavo, ki se prikaže v okencu s klikom na »forum koda« preprosto kopirate in prilepite v prispevek, ki ga boste objavili na forumu.

HTML koda je namenjena blogom in spletnim stranem. V blog lahko to povezavo prilepite pri HTML urejanju.

Samo direktna povezava vam bo prikazala naloženo sliko v vašem brskalniku. Primerna je, če želite nekomu poslati samo sliko ali datoteko preko različnih storitev (v email sporočili, preko spletnih pogovorov in podobno).

Vse povezave: Forum koda, ki jo najdete pod vse povezave vam bo sličico, ki jo boste dodali na forumu pomanjšala.

HTML format je prav tako namenjen blogom in spletnim stranem omogoča pa tudi povečavo na polno velikost slike.

Za obliko forum kode morate najprej izbrati pri vseh povezavah forum kodo. Nato lahko izberete povezavo za male ali velike črke.


NADZORNA PLOŠČA

V nadzorni plošči se na levi strani nahaja stolpec, kjer se nahajajo njene funkcionalnosti. V tem stolpcu boste našli podatke svojega uporabniškega računa, sporočila, pošiljanje sporočil, nastavitve in urejanje email naslova ter gesla.


PODATKI UPORABNIŠKEGA RAČUNA

Nadzorna plošča uporabnika prikazuje podatke vašega uporabniškega računa:

 • vaš email naslov,
 • stopnjo uporabnika (osnovna, moderator, administrator), dovoljeno pasovno širino,
 • na koliko časa se ponastavi števec pasovne širine,
 • vaša dovoljena kapaciteta za nalaganje datotek (vaš prostor na disku).

SPOROČILA

Stran s sporočili vam prikaže stran za urejanje in ogled vaših prejetih sporočil. Sporočila lahko označite in po želji tudi izbrišete. Sporočilo odprete z dvojnim klikom na pismo. Odprto sporočilo vam prikazuje zadevo, pošiljatelja in datum, kdaj je bilo sporočilo poslano. Na sporočilo lahko nato odgovorite ali pa ga izbrišete. Če boste na sporočilo odgovorili vam bo sistem samodejno označil naslovnika in vam kopiral sporočilo na katerega odgovarjate. V polje s sporočilom lahko vnesete 5000 znakov. Sporočilo pošljete s klikom na pošlji, če pa ga ne želite poslati lahko sporočilo prekličete.


POŠLJI SPOROČILO

Na levi lahko izberete tudi preprosto pošiljanje sporočil, ki poteka po podobnem postopku, kot če na sporočilo odgovorite. Izpolniti morate uporabniško ime naslovnik, zadevo ter sporočilo. Tudi tukaj lahko vnesete 5000 znakov dolgo sporočilo.

NASTAVITVE

Nastavitve uporabnika določajo vaša dovoljenja, ali želite, da je vaš email naslov prikazan ostalim uporabnikom ter ali dovolite, da vam ostali uporabniki lahko pošiljajo zasebna sporočila. Nastavitve lahko spremenite tako, da označite ali odznačite želene nastavitve in kliknete Shrani nastavitve.


UREDI EMAIL NASLOV & GESLO

Podatke spremenite tako, da izpolnite svoje geslo in želene spremembe in kliknete na shrani. Geslo spremenite tako, da v prikazana polja vnesete staro geslo, ter dvakrat vpišete novo želeno geslo. V primeru, da email naslova ne želite spremeniti, preprosto pustite prazno polje. To velja tudi, če želite spremeniti le email naslov. Vnesite svoje obstoječe geslo in vpišite vaš novi email naslov. Polja za novo geslo pustiteprazna. Če boste spreminjali email naslov, ga boste morali potrditi, kar pomeni da sprememba vašega novega email naslov ne bo prikazana dokler ga ne boste potrdili preko elektronske pošte.

ZAHTEVAJ PRENOS VSEH DATOTEK

Če želite podati zahtevo za izvoz vseh svojih datotek na portalu, potrdite zahtevo z gumbom spodaj. Po uspešno obdelanem zahtevku (lahko traja do 7 dni) vam bomo na vaš elektronski naslov poslali povezavo, preko katere si lahko prenesete eno skupno datoteko, ki bo vsebovala vse vaše naložene datoteke. Za prenos datotek imate časa 2 tedna, potem pa bo datoteka odstranjena in boste morali oddati novo zahtevo.

IZBRIS RAČUNA

Zahteva za izbris uporabniškega računa in osebnih podatkov. Če želite izbrisati svoj uporabniški račun in vse osebne datoteke povezane z njim, kliknite na gumb "Izbrisi račun".. Račun in podatki bodo izbrisani takoj. POZOR.: Dejanja ni mogoče razveljaviti!

KONTAKTI

Stran s kontakti vam prikazuje seznam vaših kontaktov. To so registrirani uporabniki, ki jih lahko dodate na svoj seznam kontaktov in določite v kakšnem odnosu ste s tem uporabnikom. Vaš kontakt je lahko navaden uporabnik, sorodnik ali prijatelj. Seznam prikazuje ime kontakta, odnos, ter dejanje, ki ga lahko pri kontaktu izvedete. Kontakt lahko uredite ali izbrišete. Ko boste imeli na seznam dodanih več kontaktov jih lažje pregledujete tako, da nad seznamom kliknete katere kontakte želite videti na seznamu (prijatelje,sorodnike, vse).


Urejanje odnosa s kontaktom

Ko na seznamu kontaktov kliknete uredi, se vam odpre nova stran na kateri lahko uredite odnos s kontaktom. Odnos z uporabnikom nastavite tako, da označite ustrezno polje(prijatelj ali sorodnik). V primeru, da ne označite nobenega od teh polj bo uporabnik, ki ga urejate še vedno ostal kot navaden kontakt. Uporabnika z izbiro zadnjega polja odstranite s seznama kontaktov. Kliknite na Shrani spremembe, ko boste končali z urejanjem kontakta. Urejanje lahko tudi prekličete, če ne želite spremeniti odnosa s kontaktom.

Odnos s kontaktom je pomemben, kadar želite svoje mape deliti s kontaktom, oz mapo dodati v skupno rabo. Ko boste mapo urejali bodite pozorni na to, koga boste označili, saj bodo tako mape videli uporabniki glede na vaš seznam kontaktov. Tisti kontakti, ki jih boste označili za prijatelje bodo videli mape, katerim boste nastavili možnost ogleda tudi prijateljem. Kontakti, ki jih boste označili za sorodnike bodo videli mape, katerim boste nastavili možnost ogleda tudi sorodnikom.

Podatki o uporabniku

Na seznamu kontaktov lahko z dvojim klikom na uporabnika odprete stran s podatki o tem uporabniku. Prikazuje vam vaš odnos s kontaktom (s klikom na spremeni, lahko odnos tudi spremenite). Ogledate si lahko datoteke, ki jih imate s tem uporabnikom v skupni rabi, ali pa uporabniku pošljete sporočilo. Tu boste našli tudi podatke, kdaj je bil uporabnik registriran in kdaj nazadnje prijavljen.